KAEDAH MEMBUAT BISKUT
1. Kaedah ini memerlukan lemak dan gula diputar sehingga menjadi kembang, ringan, gebu dan berwarna putih.
2. Sukatan asas bahan-bahan utama ialah
Tepung = 250gm / 1 bahagian
Lemak = 125gm - 250gm / 1/2 - 1 bahagian
Gula = 125gm - 250gm / 1/2 - 1 bahagian
3. Sukatan asas bahan-bahan untuk membuat biskut dan kek dengan kaedah putar adalah sama.
Biskut Kaedah Putar
1. Bahan utama untuk membuat biskut ialah:
a) Tepung - tepung gandum
a) Tepung - tepung gandum
b) Lemak - mentega atau marjerin
c) Gula - gula halus, gula kastor dan gula perang
d) Cecair - susu, air, telur
e) Perisa - perisa jenis serbuk : serbuk koko, serbuk kopi atau rempah
- perisa jenis cecair : pelbagai jenis esen dan jus buah-buahan
- buah-buahan kering dan segar : badam, kismis
Contoh: biskut mentega,semperit dan lain-lain
No comments:
Post a Comment