Monday, 31 October 2011

KEK DAN BISKUT

KAEDAH MEMBUAT BISKUT

KAEDAH PUTAR( creaming method)

1. Kaedah ini memerlukan lemak dan gula diputar sehingga menjadi kembang, ringan, gebu dan berwarna putih.

2. Sukatan asas bahan-bahan utama ialah
Tepung = 250gm / 1 bahagian
Lemak = 125gm - 250gm / 1/2 - 1 bahagian
Gula = 125gm - 250gm / 1/2 - 1 bahagian

3. Sukatan asas bahan-bahan untuk membuat biskut dan kek dengan kaedah putar adalah sama.

Biskut Kaedah Putar
1. Bahan utama untuk membuat biskut ialah:
a) Tepung - tepung gandum
b) Lemak - mentega atau marjerin
c) Gula - gula halus, gula kastor dan gula perang
d) Cecair - susu, air, telur
e) Perisa - perisa jenis serbuk : serbuk koko, serbuk kopi atau rempah
- perisa jenis cecair : pelbagai jenis esen dan jus buah-buahan
- buah-buahan kering dan segar : badam, kismis
Contoh: biskut mentega,semperit dan lain-lain

No comments:

Post a Comment